donderdag 31 augustus 2017

Kunst heeft nooit vakantie

Actueel.

De aanleiding voor deze blog is een artikel in de Volkskrant van 31-08-2017 van Maaike van Steenis onder de kop "Cultuursector dreigt te verworden tot afvoerputje".

De vakanties zijn afgelopen en het kabinet is nog in de maak. Het is nu de tijd voor een offensief vanuit de kunstwereld met als inzet om niet een magere 80 miljoen maar zelfs de volledige hap, de 200 miljoen terug te pakken die de "cultuurbarbaar" Halbe Zijlstra als staatsecretaris ooit ontvreemdde en ons land daarmee in een diep zwart gat stortte, althans volgens de critici die in koor het definitieve einde van de beschaving zagen naderen. Ik durf te beweren dat er geen schilderij minder is geschilderd, geen rol minder is geacteerd en geen dans minder is gedanst. Eerder hebben, ondanks aanwijsbare uitglijders, de toenmalige bezuinigingen een gezondere en meer realistische bedrijfsvoering van instellingen opgeleverd met meer oog voor de markt.
Het verbaast mij niet dat er nu in de media berichten opduiken die gaan over een deel van de medewerkers in de door de overheden gesubsidieerde culturele instellingen en onder het mom van werkervaringsplaatsen of bijvoorbeeld stageplekken niet betaald zou worden. Dit is echter geen exclusief probleem van de culturele sector maar treft alle bedrijfssectoren in Nederland dank zij een blunderende PvdA- minister Asscher voor “werkgelegenheid”. Zou je gerichter kijken naar de financiĆ«le plaatjes van al die culturele instellingen, worden ook na de z.g. “kaalslag” haar vaste en tijdelijke medewerkers nog steeds vorstelijk betaald. Daarnaast blijft ook een belangrijk punt van kritiek geldig dat er een onhoudbare onbalans is ontstaan tussen de kunstenaars die het “echte werk” doen en al deze medewerkers die zelf niet in kunstzinnige zin productief zijn maar wel een grote culturele macht hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten