vrijdag 29 april 2016

Social Design (3)

Een Waterval.

 
Grote Waterval Sonsbeek Arnhem.

Niets is meer heilig. In het kader van de tentoonstelling Sonsbeek’16 transACTION zal de Grote Waterval als een van de mooiste voorbeelden van de Engelse Landschapsstijl in het Sonsbeekpark in Arnhem, zo willen de geruchten, genadeloos onderworpen worden aan een uiterst merkwaardige, metalen kunsttoepassing die het onbelemmerde zicht op een van de mooiste plekken in het park volledig weg zal nemen.

Als een klein meisje maakte mijn moeder ver voor de oorlog een lange busreis naar de Waterval in Arnhem. In die tijden haast een wereldwonder. De foto van haar klasje met op de achtergrond een bruisende waterval zag ik als kleine jongen voor het eerst in een fotoboek. Die foto koester ik.


Ik geef direct toe dat de Grote Waterval in het Sonsbeekpark met haar kunstmatig geconstrueerde onderdoorgang, waarbij het “natuurgeweld” van stromend water op een beheerste en veilige manier beleefd kon worden, niet meer tot de hedendaagse hoogtepunten behoort. Het kan echter niet zo zijn dat om reden van de een of andere gesubsidieerde kunstmanifestatie iedere kunsttoepassing van iedere kunstenaar op iedere plek haast vanzelfsprekend gelegitimeerd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten