zondag 15 maart 2015

De potentie van beeldende kunst 1

Kunst als aanjager.

De afgelopen maanden hebben verrassende tentoonstellingen plaatsgevonden in de pop-up galerie van Joop Nuyens in een grote ruimte aan de van Muijlwijkstraat 23 in Arnhem waarin voorheen een AH- winkel gevestigd was. In deze ruimte die tijdelijk door de eigenaar Portaal aan Joop Nuyens beschikbaar gesteld is, zijn na de grote tentoonstelling LUCIFER IN PARADISE in april 2014 met werken van Rob Scholte vanaf november 2014 nog drie nieuwe tentoonstellingen georganiseerd met werken uit zijn eigen kunstcollectie in combinatie met werken van diverse hedendaagse kunstenaars. Na de tentoonstellingen DOTS THAT GO FOR A WALK (i.s.m. Neel Diekema), MACHINA met tekeningen, schilderijen, installaties en performances en BODY DOUBLE met o.a. ter plaatse gemaakte werken organiseert Joop op korte termijn nog een vierde tentoonstelling op deze plek.
Vele bezoekers reageerden zeer positief op de voorgaande tentoonstellingen. De ontmoetingen met vele kunstliefhebbers en vooral ook hun positieve reacties hebben veel goodwill opgeleverd voor het initiatief van Joop Nuyens dat ondubbelzinnig heeft aangetoond dat met een grote persoonlijke gedrevenheid en met minimale middelen het creatieve kapitaal in de stad voor zowel ingewijden als het grote publiek zichtbaar en toegankelijk gemaakt kan worden met een prachtige serie snel wisselende tentoonstellingen van beeldende kunst met een hoge kwaliteit. Dit geeft hoop voor al die andere gestripte non- plekken in de stad, zoals dit geldt voor alle andere steden in Nederland. De kunst is hierbij een voorganger en lichtend voorbeeld voor al die conservatieve retailers in onze binnensteden.
Hoewel de individualiteit van iedere kunstenaar onvoorwaardelijk het uitgangspunt blijft wordt iedere tentoonstelling gekenmerkt door een min of meer bindend, samenhangend thema. Voor de vierde tentoonstelling heeft Joop beeldende kunstenaars uitgenodigd die zich herkennen in de volgende steekwoorden: groen, artificiële natuur, door cultuur aangestuurde natuur, groei, verval, etc. Meerdere talentvolle jonge kunstenaars hebben inmiddels hun deelname bevestigd. Het gaat weer spannend worden.
Zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten