zondag 29 maart 2015

Creatief Kapitaal

ALLES MOET OMHOOG.

Detail Dutch Landscape 1/13 1999 Nico Schulte.

In een grote gestripte ruimte in Arnhem waarin voorheen een AH-winkel gevestigd was - op deze absolute non-plek, een lege pek zonder enige betekenis of functie- hebben recent prachtige tentoonstellingen plaats gevonden. Binnen een paar dagen en met eigen, minimale middelen kon opnieuw een tentoonstelling van beeldende kunst georganiseerd worden met de titel "ALLES MOET OMHOOG" dank zij onder meer het bijzondere “Creatieve Kapitaal” in de stad Arnhem met onder meer jonge alumni van ArtEZ. Het toont de ambitie van jonge beeldende kunstenaars om niet alleen hun werk zichtbaar te maken voor het publiek maar ook om die plek zelf als een katalysator voor de ontwikkeling van hun eigen werk te gebruiken en nieuw werk te genereren.
De geschiedenis leert dat het institutionaliseren van (beeldende) kunst activiteiten door de diverse overheden niet alleen tot een veel te grote inhoudelijke bemoeienis leidt maar ook tot zeer grote verliezen. Een gemeente zou zich daar verre van moeten houden. Haar enige taak is om in samenwerking met de coöperaties werk- en presentatieplekken te faciliteren voor haar inwoners binnen het bereik van kunst en cultuur.

Met een aantal kleine aanpassingen zou deze ruimte tot in lengte van jaren niet alleen een fantastisch podium kunnen bieden voor zowel de professionele als de amateuristische kunstbeoefening maar ook voor allerlei wijk gebonden activiteiten. Kunstenaars komen daarmee in een open relatie met het publiek. Een te starre invulling zou dodelijk zijn. Flexibiliteit is daarom geboden.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten