zaterdag 16 februari 2013

Where's the money gone?

Zakkenwasser zelfst.naamw.
iemand die juten zakken schoonwast en weer voor gebruik gereed maakt   Voorbeeld: `En toen ik tien jaar was heb ik zakken gewassen. Ja, ik was een echte zakkenwasser! `
  • [pejoratief] een sullig persoon die alles fout doet
  •   Voorbeeld: `Oh, die zakkenwassers! Tja, wat had je anders verwacht. `
  • Anders dan het hierbovenstaande voorbeeld doet vermoeden zijn zakkenwassers bijzonder slimme personen die de inhoud van zakken op een raadselachtige manier laten verdwijnen. Zij worden ook wel witwassers genoemd.   

  • In geld kun je vele waarden uitdrukken, bijvoorbeeld schaarse kwaliteiten of heel hard werken. Geld kan ook zomaar verdampen of in het oneindige worden bijgedrukt. Soms is geld zichtbaar als een munt of een biljet maar veel vaker is het een virtueel of abstract getal. Geld is een heel raar ding. In Nederland hebben 3 van de 4 banken Staatssteun van de Overheid gekregen. Twee banken zijn er zelfs genationaliseerd. De vraag is gerechtvaardigd wie voorafgaand aan de Kredietcrisis, en zelfs nog daarna, hun zakken gevuld hebben gevuld met buitensporige winsten, torenhoge bonussen, risicovolle investeringen en slechte financiële producten. Laten wij hun namen, gezichten, vermogens, bezittingen en adressen leren kennen en hen met terugwerkende kracht persoonlijk aanspreken op hun professionele falen. Laten wij hen uitnodigen, zo nodig dwingen om de ontvreemde miljarden terug te betalen aan de gemeenschap. Ik schat dat er een slordige 10 miljard terug te halen moet zijn. De Nederlandse banken, die de laatste jaren een nettowinst van meer dan 10 miljard euro hebben geboekt kwamen weg met een fooi om aan de redding van SNS bij te dragen. Die 20 miljard euro moet toch genoeg zijn zou je zeggen. Helaas gaat dit allemaal niet lukken. Wet- en regelgeving zijn hopeloos verouderd en er zijn teveel belangengroepen die de overheid verbieden om orde op zaken te stellen. Het verleden leert dat er nauwelijks een bestuurder, ondernemer, toezichthouder, bankier of politicus is die ooit heeft moeten boeten voor gemaakte fouten of frauduleuze handelingen. Net zoals het water naar het laagste punt stroomt, zal de rekening door de overheid in eerste instantie bij de gewone belastingbetalers en uiteindelijk bij de allerzwaksten in de samenleving neergelegd worden. Vaak wordt gezegd dat we moeten leren van fouten in het verleden om daaruit lessen voor de toekomst te trekken. Een les zou kunnen zijn dat wanneer een overheid zich onwillig, machteloos, zelfs hulpeloos toont, dat burgers, die zich door diezelfde overheid niet meer vertegenwoordigd weten, zelf initiatieven gaan nemen. Als de overheid de onderlinge solidariteit aantast, die zij zelf vertegenwoordigt, zullen burgers er steeds meer moeite mee hebben de rekening te betalen die diezelfde overheid hen oplegt in de vorm van hogere heffingen en belastingen. Als de overheid de internationaal werkende bedrijven laat wegkomen met een minimum tax en van haar eigen nationale bedrijven het volle pond vraagt, zal het verzet daartegen alleen maar groeien. Het is haast onontkoombaar dat er weer glorieuze tijden aanbreken voor het Zwarte Geld, het Tol heffen, de Ruilhandel, de Gilden en de Struikroverij. We gaan terug naar de middeleeuwen en proberen het opnieuw. Een lichtpunt is dat we een tweede Gouden Eeuw gaan beleven. Ondanks voortdurende, acute geldproblemen maakten kunstenaars toen de mooiste kunstwerken.

    1 opmerking:

    1. ja nico, ik mis wel het zwarte plaatje en het goud van deze eeuw! Nog plaatsen dus, want is het niet dat wij leven van het beeld?!
      Overigens zitten in de haag tussen buren en ons talloze mussen, heggemussen, zwartkopmussen, draaimussen en ook vliegmussen en kabaalmussen niet te vergeten. Maar wij zijn dan ook een soort macdonalds.

      BeantwoordenVerwijderen