donderdag 14 februari 2013

McDonalds

Doe het tegenovergestelde.

McDonaldsheggenmussen in Duiven, Gelderland.

De overheid investeert vele miljoenen in de natuur in Nederland. Je mag de vraag stellen of die investeringen wel het beoogde resultaat opleveren. Het lijkt er op dat je soms het tegenovergestelde moet doen om de natuur een handje te helpen. In mijn eigen omgeving zijn bijvoorbeeld alle mussen zo maar ineens verdwenen. Gelukkig zijn ze nog wel massaal te vinden in de heggen langs de drive-in van de fastfoodketen McDonalds in Duiven. Op de Veluwe ben ik in de natuur nog nooit een vos tegengekomen. Wel heb ik, terugrijdend van het Ruhrgebied in Duitsland, meerdere malen bij een afslag van de snelweg ter hoogte van Oberhausen een vos gezien. Het schijnt dat vossen in Londen zo talrijk zijn geworden dat overwogen wordt de jacht op het roofdier te openen.

De overheid besteedt miljoenen aan ontwikkelingswerk in Afrika. Dat doet ze gewetensvol,  echter zonder veel resultaat. Beter lijkt ook hier om het tegenovergestelde te doen en het eigen belang voorop te stellen. De Chinezen ruilen in Afrika grondstoffen voor infrastructurele werken. Zij gaan daarbij niet uit van superioriteit maar van gelijkwaardigheid.

De overheid investeert vele miljoenen in de kunsten. Toen de bezuinigingen onlangs een feit werden kondigden vele kunstenaars het einde van de beschaving aan. Het is niet gemakkelijk om af te kicken van een subsidieverslaving. Daar heb ik begrip voor. Nu ontdekken diezelfde kunstenaars dat zij helemaal niet afhankelijk zijn van een of andere overheid maar vrije en autonome personen zijn die open naar de wereld en naar hun opdrachtgevers, kopers en liefhebbers staan. Nieuwe initiatieven bloeien op. Dus laten we vooral fastfoodketens, snelwegen en spoorlijnen bouwen, dan komt het met de natuur, het geweten en de kunst ook helemaal goed.         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten