dinsdag 23 februari 2016

Geef mij een bril op sterkte


VM23

VM23 is een onafhankelijk, volledig ongesubsidieerd initiatief dat onder meer tentoonstellingen organiseert in een grote, onttakelde ruimte aan de Ir JP van Muilwijkstraat 23 in Arnhem en daarmee een podium biedt om het creatieve kapitaal in de stad, de regio en ook ver daarbuiten zichtbaar te maken. In een direct contact met het veld van de kunsten ontstaan haast vanzelfsprekend iedere keer weer opnieuw plannen, ideeën en concepten voor tentoonstellingen. In de korte tijd van haar bestaan heeft VM23 bewezen in een grote behoefte te voorzien met een zeer gevarieerd aanbod van tentoonstellingen, uitwisselingen en evenementen, zoals ook op de VM23 pagina op Facebook te zien en te lezen is.
In aanloop naar de komende internationale tentoonstelling Sonsbeek 2016 in Arnhem met de werktitel “Transaction” waarvan op dit moment nog helemaal niets bekend is constateren wij als een plaatselijk initiatief met een open, welwillende en actieve houding naar de kunst en de samenleving, waarbij zelfs het ruru huis meerdere keren door ons werd bezocht, dat de curator van Sonsbeek, zijnde het collectief ruangrupa uit Indonesië, haar belofte om een “proces” in te gaan en te willen samenwerken met de stad, haar inwoners en initiatieven niet nakomt. Behalve de al door haar gecontracteerde en gesubsidieerde instellingen, gaat ruangrupa ieder contact uit de weg, niet alleen met ons kunstinitiatief maar ook met vele anderen zoals wij dagelijks horen.

Als overheden de kunst subsidiëren is waakzaamheid geboden en liggen perversiteit en corruptie op de loer, schreef ik al eerder. Het gaat om vele tonnen subsidiegeld die zijn binnen geharkt met valse beloftes.
Plaatselijke kunstinitiatieven zijn overigens geen haar beter en om maar te willen aanhaken programmeert een van die initiatieven zelfs een cyclus van tentoonstellingen op basis van slechts een voorlopige werktitel van onze vrienden uit Indonesië: “Transaction” ofwel de expositieplek als metafoor voor de stad.
De notie door een Indonesische bril naar Nederland te kijken ontgaat VM23 volkomen. VM23 gaat gewoon haar eigen programma uitvoeren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten