dinsdag 20 november 2012

Zambezi (2)

De illusie van Biodiversiteit.



“Een ecoduct, ecopassage, wildwissel, natuurbrug, dierenviaduct of wildviaduct is een viaduct waarbij (meestal) de bovenste laag gereserveerd is om dieren een weg te laten kruisen. In Nederland zijn ecoducten onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Het ecoduct wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht om zo een ongestoorde wildpassage mogelijk te maken” (bron: Wikipedia).

Er zijn de laatste jaren vele miljoenen geïnvesteerd in wildviaducten om de verschillende natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden en om daarmee een groter leefgebied te creëren ten behoeve van een gezonde(re) populatie aan wild. Bouwwereld Nederland heeft daartoe vele grote projecten gerealiseerd zoals onder andere te bewonderen is op de weg van Arnhem naar Hoenderloo en de weg van Arnhem naar Otterloo. Het zijn landschappelijk gezien visuele gedrochten. Zie http://www.natuurmonumenten.nl/ecoducten-aanbouw-op-de-veluwe . In de media verscheen onlangs het bericht dat slechts 10 herten enkele van deze viaducten en overgangen mogen oversteken. De overige herten worden afgeschoten omdat zij te veel schade zouden aanbrengen aan de landbouwgronden, zo klaagden de boeren die zich geconfronteerd zien met de effecten van dit overheidsbeleid. Daarover zijn eerder al afspraken met de diverse overheden gemaakt.
In ons kleine, drukbevolkte land bestaan vele natuurontwikkelingsvisies die strijden om voorrang. Mijn conclusie is dat wanneer de mens zelf “natuur” gaat maken, zij onherroepelijk in een vals en pervers scenario terecht komt waar ten koste van die natuur oneigenlijke, vaak puur commerciële belangen gediend worden. De intenties, idealen en argumenten klinken wel heel goed, maar de uitwerking is altijd gebrekkig en in wezen hopeloos. Natuur bestaat helemaal niet in Nederland. Nederland is gewoon een cultuurland. Iedere vierkante centimeter is in cultuur gebracht. Dat bewijzen de talloze Hollandse landschapsschilderijen van de laatste eeuwen. Dat zijn allemaal cultuurlandschappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten